Kender du til jalousi?

1 sep, 2022 | 0 Kommentarer

Jalousi……

Jeg er sikker på, at i hvertfald nogen vil kunne nikke genkendende til det.

Jalousi kan have flere årsager. Jeg oplever ofte at jalousi kan hænge sammen med bl.a. lavt selvværd og angsten for at miste. Hos nogen kan det fylde så meget, at det styrer rigtig meget i et parforhold.  

 Tendens til jalousi kan opstå, hvis et menneske har følt sig svigtet, valgt fra, følt sig udenfor og forladt eller oplevet tillidsbrud. Disse ubehagelige erfaringer kan følge et menneske langt hen i livet og påvirke relationerne til andre mennesker, bl.a. partneren.

Jalousi kan være drænende for et parforhold. Det handler om at finde ud af hvad årsagen til jalousien er. Jalousi kan kaste et menneske ud i mange følelser – bl.a. utryghed, tristhed, skam, afmagt, vrede, frygt for at blive forladt, tanker om ikke at være god nok til den anden m.v. Disse følelser kan være meget svære at håndtere.

Det er usundt og skaber afstand

Nogle vil reagere med vrede, frustration eller kontrollerende adfærd. Dette kan være drænende, både for den som er jaloux, men også for den, som gentagne gange oplever mistillid fra sin partners side. Partneren kan blive meget påvirket af at føle mistillid og måske blive skældt ud.

Den part der er jaloux, har ofte brug for at kontrollere og være opmærksom på den andens adfærd. Det kan være i forhold til jobbet, mobilen, samtaler eller aftaler med andre m.v., da det giver den jaloux part følelsen af utryghed og kan udløse konflikter og uoverensstemmelser.

Dette er usundt for parforholdet og skaber afstand mellem parterne.

 Ligesom med andre emner, er det vigtigt at have en ærlig snak med hinanden om, hvorfor og hvad der fremkalder jalousien. I stedet for at udtrykke jalousien gennem vrede eller kontrollerende adfærd, kan det være hensigtsmæssigt at sætte ord på overfor sin partner, så der kan komme en forståelse for følelsen af jalousi og så der kan lægges en plan for, hvordan det skal håndteres, netop for at undgå gentagne konflikter i fremtiden.

Det kan fylde i hverdagen

For nogle mennesker kan jalousi dog fylde så meget i hverdagen, at den kan blive en trussel for forholdet, samt lede til vrangforestillinger og mistillid. Mistroisk eller kontrollerende adfærd kan være med til at opretholde en negativ spiral, hvor bestemte tankemønstre samt frygt for at blive forladt af den anden part, forstærkes. Tilstande som denne kan være svære at rette op på, specielt hvis tilliden på et tidspunkt hár været brudt. 

Her kan det være en god idé at søge professionel hjælp.

Hvis du er jaloux, er det bedste du kan gøre at erkende at du er jaloux og fortælle din partner hvordan du har det og hvad der gør, at du bliver jaloux. Partneren kan ofte hjælpe ved at forsøge at undgå en adfærd, som gør dig jaloux. Fortæl din partner hvad der skal til, for at jalousien ikke blusser op.

Ved at tage emnet jalousi op i en parsamtale kan det blive mere synligt hvad grunden til din jalousi er, samtidig med at din partner kan få en større forståelse for, hvordan I sammen kan håndtere det fremadrettet.

 

lone hauervig

Skrevet af Lone Hauervig

Jeg er født i 1958, er gift og har 2 børn, 2 bonusbørn samt en flok børnebørn. Jeg startede Sydjysk Parterapi i 2004 og har haft mange par og individuelle klienter igennem min klinik her på Skodborghusvej 4 i Vejen. Desuden har jeg arbejdet med familier, som har haft udfordringer i forhold til konflikter.

Andre blogindlæg

Kommentarer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book en tid til samtale