Når du og din partner har en konflikt – hvad sker der så egentlig?
I starter med at være uenige om noget. Det kan være en bestemt situation, noget partneren siger eller måden det bliver sagt på.
Du eller din partner bliver irriteret eller vred, I taler højere og højere, kritiserer hinanden, kommer til at sige noget grimt til hinanden på en hård måde. Ord som I måske slet ikke mener eller som I ved sårer den anden såsom at nedvurdere dèt den anden siger, mener eller….
I er på vej ind i en konflikt!
og I handler på forskellige måder fordi I er to forskellige personer
Du reagerer måske også på din partners kropssprog som f.eks: din partner vender sig og går uden at sige noget, himler med øjnene over noget du har sagt, vender sig væk, lægger armene over kors eller lign. Og kropssprog kan misforstås!
På dèt her tidspunkt kan det være rigtig svært at snakke fornuftigt sammen.
Hvis I forsøger bliver I begge tabere fordi det på dette tidspunkt er svært at lytte til, hvad partneren egentlig siger. Det kan føre til misforståelser fordi I er grebet af øjeblikket og ikke lige kan håndtere den situation I står i.
Det er vigtigt…
at I – når I er “faldet ned igen” – får lyttet til hinanden og snakket om jeres forskellige måder at reagere på og hvorfor I reagerer på den måde. Det vil give en større forståelse for hinandens reaktioner. Det er også vigtigt at I begge tager ansvar for at få gang i en snak og forsøger at forstå og imødekomme hinanden.
Min erfaring er, at lige netop dèt får mange par ikke gjort. Det hele kører bare videre. En dag eller 2 hvor parret ikke snakker til hinanden, der opstår afstand imellem dem, så begynder de så småt at snakke om de praktiske ting igen og efter nogle dage går hverdagen videre igen.
Men de færreste vender tilbage til den situation de var uenige om og får den snakket igennem. For manges vedkommende hober konflikterne sig op for de er jo ikke glemt bare fordi de i første omgang kommer videre. Næste gang de bliver uenige om noget – dukker de gamle konflikter oftest op igen.
Så HUSK –
når I er “faldet ned igen” efter at have været uenige – at få lyttet til hinanden og få snakket om den situation der opstod og få aftalt hvordan I undgår den næste gang. Aftal eventuelt at hvis den ene eller den anden føler at I er på vej ud i en konflikt – så sig STOP – inden konflikten udvikler sig yderligere.
I er nødt til begge at være bevidste om at I ikke løser en konflikt, når I er oppe i “det røde felt”.
Er I dér hvor I kommer til at nedvurdere hinanden handler det oftest om at den der nedvurderer, ikke formår at håndtere situationen. At nedvurdere sin partner kan være et udtryk for afmagt og kan i grelle tilfælde føre til psykisk og fysisk vold. Og det kan have en negativ effekt i lang tid. Det hjælper ikke at sige “undskyld – det mente jeg ikke” – skaden ér sket fordi den anden er følelsesmæssigt ramt.
Øv dig i at være tålmodig i et stykke tid bagefter, så den anden part har mulighed for at “komme sig”.
Sig undskyld!
Vi gør og siger alle indimellem nogle ting som ikke er så hensigtsmæssige. At sige ordet “UNDSKYLD” kan for nogen være svært.
Noget andet er også at den der bliver sagt undskyld til skal kunne TRO og MÆRKE, at undskyldningen er oprigtig.
Undgå at forklare dig eller retfærdiggøre dèt du har sagt eller gjort – tag i stedet ansvar for at sige UNDSKYLD på en oprigtig måde så din partner mærker at du virkelig mener det.
Med et “UNDSKYLD” følger også en ændring….
Når du siger undskyld til din partner handler det om at rette op på en fejltagelse. Så hvad har din partner brug for i den situation?
Nogen har brug for at snakke om det skete, andre har brug for fysisk kontakt, andre igen kan have brug for noget tid “til at komme sig” eller andet.
I sidste ende gælder det om at vise din partner at du er villig til at ændre dèt, som han/hun blev ked af eller såret over.
0 kommentarer