Misforståelser kan føre til konflikter

3 feb, 2022 | 0 Kommentarer

Misforståelser kan opstå..

Selvom du og din partner kender hinanden godt, kan der opstå misforståelser.  

Vi mennesker er som regel ret gode til at tolke på andre. Det gælder både i privatlivet, arbejdslivet og i andre situationer. 

Vi er forskellige og har hver sin rygsæk med bestående af bl.a. holdninger, meninger og reaktioner. Disse forskelligheder kan give anledning til misforståelser, hvis ikke vi får afklaret, om dèt vi opfatter også er virkeligheden. 

Det kan være andres mimik (eks. et løftet øjenbryn eller en rynket pande, det kan være noget den anden siger, som man ikke forstår og som man selv tolker på. Det kan også være andres holdninger og meninger samt andres kropssprog (f.eks. at den anden vender sig væk og ikke virker interesseret, lægger armene over kors eller lign.) Alt sammen noget vi kommer til at gøre, men som andre mennesker måske lægger noget andet i.     

Hvordan vil du opfatte dette: 

Din partner og dig sætter jer ind i sofaen om aftenen og du har noget du gerne vil snakke med din partner om. Din partner har taget sin mobil frem eller tænder TVèt og ser ud til at være meget optaget af det.

 Din partner vil måske bare slappe af, men DU kommer til at føle det som en afvisning og siger ingenting, men bliver irriteret og sur. Du kommer til at misforstå situationen og opfatte det som om at din partner ikke gider at være sammen med dig. 

 Her er det vigtigt at du (på en god måde) får sagt højt hvordan du opfatter situationen, inden du kommer op “i det røde felt”, netop fordi det kan være en misforståelse. Din partner har måske en anden forklaring på situationen end den du umiddelbart forestiller dig.

 Dette er bare et eksempel, du kan sikkert selv komme på mange andre situationer hvor der opstår misforståelser imellem jer. 

 Er I inde i en “dårlig periode” i jeres parforhold er der risiko for at du kommer til at lægge mere mærke til det negative end det positive. Du kan komme til at se mere negativt på situationen, end den i virkeligheden er.

Og er I inde i en periode hvor der forekommer meget kritik vil du måske også opfatte noget af dèt din partner siger som en “skjult kritik”, selvom det slet ikke er partnerens hensigt.   

 

Undgå for mange misforståelser..

Så for at undgå misforståelser er det rigtig vigtigt at få afklaret, om dèt du opfatter også stemmer overens med virkeligheden, både hvad angår det sagte, kropssproget eller mimikken.

 Misforståelser kan nemlig i sidste ende føre til uenigheder og konflikter, fordi hver især holder på sit og fordi der ikke arbejdes på forståelse og samarbejde.  

LYT til din partner og prøv at FORSTÅ hvad han/hun siger. Forstår du det ikke i første omgang så SPØRG igen, indtil din partner har uddybet det så meget, at du er helt klar over hvad det handler om.  

Det er bestemt ikke godt at “feje det ind under gulvtæppet”. Det vil ikke føre til noget godt på længere sigt.  

lone hauervig

Skrevet af Lone Hauervig

Jeg er født i 1958, er gift og har 2 børn, 2 bonusbørn samt en flok børnebørn. Jeg startede Sydjysk Parterapi i 2004 og har haft mange par og individuelle klienter igennem min klinik her på Skodborghusvej 4 i Vejen. Desuden har jeg arbejdet med familier, som har haft udfordringer i forhold til konflikter.

Andre blogindlæg

Kommentarer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book en tid til samtale