Parforholdet skal passes og plejes..

28 dec, 2021 | 0 Kommentarer

Hvordan trives I? 

 I mit arbejde som individuel- og parterapeut har jeg igennem tiden hørt rigtig mange historier i forhold til dét, at leve i et parforhold eller i en sammenbragt familie. 

Når et par kommer her i min klinik eller når samtalen foregår online, handler det oftest om at de er kørt fast i hverdagen og har svært ved at håndtere dèt at komme videre.

Det gælder både de praktiske ting og det følelsesmæssige imellem dem. De sidder fast i en problematik, som de har svært ved selv at løse og det har udløst afstand imellem parterne.

Hvordan de egentlig trives i parforholdet eller i den sammenbragte familie, tør de ikke snakke om, fordi de er bange for at det udvikler sig til et skænderi (som de måske har prøvet så mange gange før). 

Min oplevelse er, at der er en rød tråd i de fleste samtaler – nemlig dèt at rigtig mange par har svært ved at snakke sammen om de ting der skal til for at et parforhold eller en sammenbragt familie fungerer bedst muligt, både det praktiske og det følelsesmæssige og få skabt ændringer i den positive retning. 

Alt efter hvad I har med i jeres rygsæk kán det være udfordrende at stifte familie sammen med et andet menneske fordi I er to forskellige mennesker. 

Det samme gælder også for dem der er blevet skilt og har startet en ny familie op, hvor den ene eller begge parter har børn med ind i det nye parforhold og for dem som har levet i et parforhold i flere år og støder ind i forskellige problemstillinger henad vejen. 

Det handler jo om at finde fælles ”fodslaw” og få tingene til at fungere. Og her spiller evnen til at kunne kommunikere på en god måde ind.

Et parforhold passer ikke sig selv!

Det skal passes, vandes og gødes for at få optimale betingelser for at lykkes, så begge parter trives!

Glemmes dette, tapper det ofte begge for energi og lyst til at få tingene til at fungere. Lysten til at give op og blive skilt melder sig, fordi redskaberne til at komme igennem en krise mangler.

 Det er ganske normalt at der opstår kriser i et parforhold. 

Problemet kommer når parret mangler redskaber til at håndtere dèt der udløste krisen.

Er der børn i forholdet er det ekstra vigtigt at forsøge at få parforholdet eller den sammenbragte familie til at fungere. Børnene mærker stemningen, så selvom de voksne forsøger at skjule deres vrede, irritation, frustration eller andre følelser, så vil børnene mærke det. De aflæser også adfærd og kropssprog. 

Det kan (alt efter alder) bl.a. gøre dem kede af det, tavse, få dem til at føle skyld, få dem til at gøre oprør og være ”på tværs” eller få dem til at trække sig tilbage og blive indadvendte. 

Så der er al mulig grund til at forsøge at få et parforhold til at fungere bedst muligt! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lone hauervig

Skrevet af Lone Hauervig

Jeg er født i 1958, er gift og har 2 børn, 2 bonusbørn samt en flok børnebørn. Jeg startede Sydjysk Parterapi i 2004 og har haft mange par og individuelle klienter igennem min klinik her på Skodborghusvej 4 i Vejen. Desuden har jeg arbejdet med familier, som har haft udfordringer i forhold til konflikter.

Andre blogindlæg

Kommentarer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book en tid til samtale