Sammen og hver for sig

1 jul, 2022 | 0 Kommentarer

Kender du også dèt?

Mon ikke de fleste kender dèt med engang imellem at være tæt sammen med partneren  og familie og indimellem bare at have lyst til at være sig selv?

Parforholdet kan være fyldt med modsætningsfyldte behov og ønsker, alt efter hvad der bringes ind i parforholdet i bagagen. Kan de ikke opfyldes, kan det skabe konflikter. Så der skal findes en balance. 

Det er jo dejligt at være sammen med familien, men mange har måske også et behov for, indimellem bare at være sig selv. Det er bestemt ikke forkert. 

I børnefamilier kan det f.eks. især være en udfordring at få opfyldt behovet for at være alene. Ofte tilsidesættes forældrenes egne behov for at være der for børnene. Det er ganske naturligt. Det er dog vigtigt at forældrene, så vidt muligt, får tid til at være sammen alene. Ellers kan der gå en lang periode, hvor parforholdet ikke er i fokus og det kan få konsekvenser på længere sigt. 

 

En anden situation kan være…

hvis den ene part har et ønske om at være mere sammen med sin partner og opleve mere nærhed, mens den anden part ikke lige har lyst og overskud til netop dèt. Det kan skabe afstand parterne imellem, hvis ikke der kan findes en løsning, så begges behov bliver tilgodeset. 

 Det kan give konflikter i parforholdet hvis parrets forskellige behov ikke kan opfyldes på samme tid. Det kan udmunde i at den ene trækker sig og den anden gør endnu mere for at forsøge at skabe tid sammen. Det kan næsten virke som en forfølgelse, hvis sidstnævnte virker meget “krævende” i forhold til at være sammen. 

 Her er det ligesom på mange andre punkter vigtigt at tale sammen om reaktionerne og de følelser der ligger bag. Netop for ikke at skabe afstand. 

 Lige så vigtigt er det at respektere partnerens behov. Det gælder som nævnt øverst, om at finde en balance, så begge parters behov og ønsker tilgodeses.  

Måske føler du også at det er dejligt at være sammen med andre, incl. familien, men du har måske også engang imellem brug for et “privat rum”. Har du ikke dèt behov, er det selvfølgelig helt i orden. Det er dig der kan mærke hvad der er bedst.

 Tag hensyn til dig selv..

Når du tager hensyn til dig selv, vil du også få en bedre livskvalitet. De fleste har brug for at “lade op”. Det er bare ikke altid muligt i en travl hverdag. Så her er det nødvendigt at finde kompromisser, så begge parter får mulighed for at oparbejde positiv energi, i stedet for at hænge fast i det negative. 

En gåtur alene, hyggetid sammen med venner, kammerater eller veninder, tid til at læse en bog, en fritidsaktivitet eller lignende, kan være sundt indimellem. At få tankerne væk fra hverdag og pligter er sundt. Har du ikke behov for alenetid er det selvfølgelig også helt i orden.  

Så tænk over om du har brug for alenetid og tag en snak med hinanden om, hvordan I får løst det, så begge parter bliver tilfredse. 

lone hauervig

Skrevet af Lone Hauervig

Jeg er født i 1958, er gift og har 2 børn, 2 bonusbørn samt en flok børnebørn. Jeg startede Sydjysk Parterapi i 2004 og har haft mange par og individuelle klienter igennem min klinik her på Skodborghusvej 4 i Vejen. Desuden har jeg arbejdet med familier, som har haft udfordringer i forhold til konflikter.

Andre blogindlæg

Kommentarer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book en tid til samtale