Struktur eller flexibilitet?

15 mar, 2023 | 0 Kommentarer

Hvordan trives du bedst?

Er du et menneske som har brug for meget planlægning og struktur for at fungere eller trives du med at have mange bolde i luften på èn gang og fleksibilitet?

Hvordan trives din partner bedst?

Det ene er ikke bedre end det andet. Det er jeres forskelligheder som spiller ind her.  

Det kan være en stor udfordring i parforholdet hvis forskellighederne er for store. For mange kan det give anledning til konflikter, hvis den ene trives med struktur og den anden bedst trives med at gøre flere ting på èn gang og ikke have så meget styr på tingene. 

 Forskellighed

I kan også være meget ens og alligevel meget forskellige. I kan godt begge være strukturerede, men på hver jeres måde. 

Begge dele kan der være fordele ved. I kan nemlig have gavn af at prøve at se tingene fra den andens synspunkt og forsøge at lære af dèt. 

Er du et menneske som gerne vil have struktur og planlægning, kan du let blive opfattet som om du gerne vil styre og kontrollere. Du bliver måske frustreret og kan føle dig stresset over, at andre ikke ser tingene på samme måde som dig. Det kan give konflikter i forholdet til din partner og også i andre relationer. 

 Du er jo ikke forkert, fordi du bedst fungerer med faste rammer. Det kan dog være godt for dig at øve dig i lidt mere fleksibilitet, det tapper ikke så meget for energi. Er du meget til planlægning, skal der måske ikke så meget til, før du “bliver slået ud af kurs”, hvis det viser sig at tingene bliver anderledes end du har planlagt. 

Din partner er heller ikke forkert, fordi hun/han godt kan lide at have mange bolde i luften på èn gang og måske ikke får afsluttet det så hurtigt, som du gerne vil have det. Partneren kan blive frustreret og føle sig stresset, fordi det kan føles som et pres, hvis du gerne vil have at tingene gøres på din måde. Her kan det også være godt at øve sig i, at få lidt mere struktur på tingene og øve sig i at planlægge nogle ting. 

 

Lær af hinanden

Det duer ikke at dømme hinanden som forkerte, det kommer der kun noget negativt ud af. Det er bedre at forsøge at samarbejde og lære af hinandens styrker. Har du en partner som er struktureret og går ind for planlægning og du er lige modsat, så kan du lære at have mere styr på “dine bolde i luften” og din fleksibilitet.  

Samtidig kan din partner lære at blive lidt mere afslappet og tage lidt lettere på tingene. Det gælder for jer begge om at bryde den rutine I hver især har. Det duer ikke at kæmpe for at den anden part skal indrette sig, som du ønsker hun/han skal være. Aftal at I vil øve jer i at fortælle hinanden, når I oplever en vane-adfærd. Det vil hjælpe jer til at få fokus på adfærden og give jer muligheden for at ændre på det. 

Det kræver arbejde – JA – men kan være en stor fordel, både for dig som enkeltperson og også for parforholdet. 

 

 

 

 

lone hauervig

Skrevet af Lone Hauervig

Jeg er født i 1958, er gift og har 2 børn, 2 bonusbørn samt en flok børnebørn. Jeg startede Sydjysk Parterapi i 2004 og har haft mange par og individuelle klienter igennem min klinik her på Skodborghusvej 4 i Vejen. Desuden har jeg arbejdet med familier, som har haft udfordringer i forhold til konflikter.

Andre blogindlæg

Kommentarer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Book en tid til samtale